Tisztelt Rábapatonai Lakosság!

Mint bizonyára Önök is értesültek a különböző írott és elektronikus média platformokról, életünket alapvetően befolyásoló jogszabályok is megváltoztak 2019. január elsejétől, melyről az alábbiakban adok tájékoztatást a teljesség igénye nélkül, a legfontosabb és leghétköznapibb szabályokat felsorolva:

 • Teljesen átalakul és szűkül a cafeteria szabályrendszere. Megszűnt ugyanis a legelterjedtebb elemek adókedvezménye. A munkáltató 2019. január 1-jétől béren kívüli juttatásra vonatkozó kedvező közteherfizetés - ahol az összes közteher 34,5 százalék - mellett kizárólag a Széchenyi pihenő (Szép) kártya alszámláira nyújthat támogatást. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezen időponttól a munkáltató béren kívüli juttatásként nem adhat a munkavállalóinak legfeljebb évi 100 ezer forint összegű pénzjuttatást.
 • Még olcsóbb lesz a diákhitel, tekintettel arra, hogy 2,2 százalékra - azaz eddig soha nem látott alacsony szintre - csökkentette a Diákhitel1 kamatát a 2019. január 1-jétől június 30-ig tartó időszakra a Diákhitel Központ. A kötött felhasználású Diákhitel2 az állami kamattámogatásnak köszönhetően változatlanul 0 százalékos kamattal igényelhető
 • A legkisebb munkabér összege 2019. január 1-jétől bruttó 149.000 Ft, a garantált bérminimum összege bruttó 195.000 Ft összege. A kétgyermekes családok családi adókedvezményének összege havi 40.000 Ft-ra nőtt.
 • A tartós tej és az UHT tej áfája 5%-ra csökkent
 • A népegészségügyi termékadó (neta) növekedése miatt 700 forinttal nőtt egy félliteres, 50 százalékos pálinka nagykereskedelmi ára és a kiskereskedelemben ennél is nagyobb lesz a drágulás. Az új szabályok szerint ugyanis az egy liter 50 térfogat-százalékos pálinka után fizetendő neta 1100 forint lesz. 
 • A kisvállalati adó (kiva) választásának felső értékhatára egymilliárdról hárommilliárd forintra nő.
 • A legkisebb vállalkozások áfamentességének felső határa pedig nyolcmillióról tizenkétmillió forintra emelkedett, ezáltal a kisvállalkozások megszabadulnak az áfabevallás kitöltésének kötelezettsége alól is.
 • További 2 százalékponttal 17,5%-ra csökken a szociális hozzájárulási adó a korábbi bérmegállapodásnak megfelelően 2019. július 1. napjától.
 • Húszezer forintig pedig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.
 • Az egyszerűsítés jegyében most éppen öt adófajta szűnik meg. A magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75 százalékos különadón kívül megszűnik a hitelintézeti különadó és a kulturális adó is. A baleseti adó a biztosítási adóba, és az eho (egészségügyi hozzájárulás) pedig a szociális hozzájárulási adóba olvad.
 • Érdemi adminisztrációtól szabadítja meg a cégeket az, hogy 2019-től már nem kell bejelenteni a foglalkoztatottnak dolgozója végzettségére, szakképesítésére, illetve azt ez igazoló okiratokra vonatkozó adatokat.
 • Több százezer egyéni vállalkozónak pedig az hozhat könnyebbséget, hogy számukra is elkészíti az adóhivatal a bevallási tervezetet.
 • Az önmagukat ellátni nem tudó, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg gyermekükről gondoskodó szülők esetében bevezetik a gyermekek otthongondozási díját, amelynek összege 2019. januártól bruttó 100 ezer forint, de lépcsőzetes emeléssel 2022 januárjától az akkori minimálbérhez illeszkedik majd. Emellett 2019 januárjától átalakul a rehabilitációs kártya használatának szabálya, így a járulékkedvezményt közvetlenül a munkáltató érvényesítheti.
 • A közszférát kivéve bármely munkát vállaló nyugdíjas munkabérét csak a 15 százalékos szja terheli, más közteher nem merül fel sem a munkáltató, sem a munkavállaló részéről
 • A gazdálkodó szervezetek 2019. január elsejétől kizárólag cégkapun keresztül intézhetik elektronikusan adóügyeiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV). 
 • A nagy visszhangot kapott, a kutak fennmaradási engedélyezésének határidejét meghosszabbították 2020. december 31-ig

Rábaközi hírek

A hírcsatorna nem található.
2022. július 2. Szombat
Ottó, Ottokár

Sarlós Nagyboldogasszony
A Nap kel 04:54-kor,
nyugszik 20:55-kor.

Holnap
Kornél, Soma
napja lesz.