Tisztelt Rábapatonai Lakosság!

Kilencezer forint értékű rezsiutalványt kap minden nyugdíjas szeptember 30-ig – jelentette be Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ennek főbb szabályait foglaltam össze önöknek:

1.) A rendeletbe  belefoglalták, hogy az utalványok kézbesítését a Magyar Posta kizárólag egyszer kísérli meg. A kézbesítés eredménytelensége esetén pedig az ismételt kiküldés iránti kérelmet a Magyar Államkincstárnál kell előterjeszteni. A Posta az utalványok sikertelen kézbesítéséről értesítőt hagy, ezután 10 napig vehető át a küldemény. Ezt követően kell csak a Kincstárhoz fordulni.

2.) A Nemzeti Közműszolgáltató (NKM) tájékoztatása szerint, ha a szokásosan fizetendő csekk alacsonyabb összegű, mint a rezsiutalvány 3000 forintos névértéke, vagy nem csekkel rendezi ügyfelük a számlát, akkor az ügyfélszolgálatuktól kérhető egyedi értékű csekk. Ezt telefonon és emailban is meg lehet tenni (nem kell tehát személyesen bemenni). A csekkel befizetett pénz a fogyasztó folyószámlájára kerül, amíg el nem fogy – nem küldenek fizetendő számlát.

Nem lehet bármelyik ügyfélszolgálatra menni

Az előrefizetős mérő feltöltésére a rezsiutalvánnyal kizárólag a kijelölt ügyfélszolgálati irodákban van lehetőség (a megszokott üzletekben, feltöltési pontokon nem).
Az ügyfélszolgálati irodákban utalvány csak egy ügyfél megadott folyószámlájára fizethető be gáz vagy áram, amennyiben az áramszolgáltató az NKM Energia. A Díjbeszedővel kapcsolatban állók, illetve az E.ON, valamint az Elmű-Émász ügyfelei természetesen saját szolgáltatójukhoz fordulhatnak.

Nem árt tudni, hogy éppen a szeptember 30-i határidő lejárta előtt az Elmű-Émász rendszerei informatikai karbantartás miatt nem lesznek elérhetőek. Szeptember 29-én egész nap nem működik például az online ügyfélszolgálat. Az előrefizetős mérőkkel rendelkezőket kérik, hogy időben vegyék meg a szükséges energiamennyiséget.

Mi a helyzet, ha nincs meg a papír?
Annak, hogy az utalványokat átruházhatóvá tették, van előnye (családon belül, sőt kívül is felhasználható), de hátránya is. Mivel az utalványok készpénz-helyettesítők nem névre szólók, az elveszett készpénzhez hasonlóan – figyelmeztet az NKM – nem lehetséges a pótlásuk.

Azoknak, akik nyugdíjukat folyószámlára kapják, érdemes ügyelniük arra, hogy helyes lakcímük szerepel-e a nyugdíjfolyósító nyilvántartásában. Ha a nyugdíjas időközben elköltözött, a rezsiutalványok új címre kézbesítését leggyorsabban a Magyar Posta utánküldési szolgáltatásának igénybevételével, vagy sikertelen kézbesítési kísérletet követően „Ismételt kézbesítés új címre” megadásával kérheti.
Ha a jogosult 2019. szeptember 30-ig nem kapja kézhez a rezsiutalványt tartalmazó postai küldeményt, és postai értesítést sem talál a lakcímén arról, hogy hol veheti át az utalványt, valamint postai utánküldési szolgáltatást sem kért, a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságán érdeklődhet a 06(80)204-884 telefonszámon. A nyugdíjfolyósító tájékoztatást ad a küldemény azonosítószámáról (ragszám), amivel már lehet reklamálni a postánál.

Remélem tudtam segíteni!

Üdvözlettel,

Dr. Németh jegyző s.k.

Rábaközi hírek

A hírcsatorna nem található.
2022. január 23. Vasárnap
Rajmund, Emerencia, Zelma

 
A Nap kel 07:26-kor,
nyugszik 16:38-kor.

Holnap
Timót
napja lesz.