A tájháznak helyet adó ingatlant a község 1933-ban vásárolta meg orvosi rendelő kialakítása céljából. 1939-ben ebben az épületben kezdte meg működését Dr. Fábián Ferenc, a falu első helyben lakó községi orvosa. A rendelőnek helyet adó ház egyúttal szolgálati lakás is volt.

A falu régi tárgyi emlékeinek gyűjtését az 1980-as években Kertai Lászlóné tanárnő és az irányítása alatt lelkesen tevékenykedő szakkörös diákok kezdték el. Az összegyűjtött tárgyakat ekkoriban az iskola zsibongójában állították ki. A tudatos gyűjtőmunkát 1994 nyarán két lelkes gimnazista lány, Gombosi Beatrix és Szalai Anna folytatta. A rendkívül eredményes gyűjtőmunka után a lányok elhatározták, hogy a tárgyi gyűjtemény számára egy tájházat kell létrehozni. Az önkormányzat, a tulajdonában álló, éppen akkor megüresedett régi orvosi rendelő épületét ajánlotta fel e célra. 1994. november 18-án nyílt meg Rábapatona Község Néprajzi Kiállítása Gombosi Beatrix és Szalai Anna lelkes munkájának köszönhetően. Az iskolában kiállított tárgyakat is itt helyezték el.

A néprajzi kiállítás bemutatja a falusi mezőgazdasági munkával, halászattal kapcsolatos eszközöket, a hitélethez köthető tárgyi emlékeket, a régi falusi konyhát és a tisztaszoba miliőjét. A tárgyi anyagok mellett rendkívül sok és érdekes írott és képi anyag tekinthető meg.

2011-ben Rábapatona Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a falumúzeum rekonstrukciójára. A pozitív elbírálást követően 2012 tavaszán kezdődtek meg a külső és belső felújítási munkálatok. A rábapatonai falumúzeum célja a helyi kultúra és a történelmi tradíciók, valamint a földrajzi helyzetből adódó lehetőségeink bemutatása. Felújítása során három bemutató terem, valamint egy raktár, női és férfimosdó, tárgyaló és konyha került kialakításra. Kemencével rendelkező konyhában a látogatók megtekinthetik a régmúlt idők gasztronómiai hagyományait, a kemencében való ételkészítést, kenyérsütést, valamint lehetőségük nyílik megkóstolni a község, valamint a Rábaköz hagyományos ételeit is. A három bemutató teremben a már összegyűjtött tradicionális eszközök kaptak helyet. Az épületben helyi termékeink is helyet kapnak a hagyományok bemutatása mellett, valamint hagyományőrző programokon kívánjuk bemutatni a már kihalóban lévő szakmákat is. A tájház, a korábbi lakójának munkássága és személye előtti tisztelet kifejezésének szándékából Dr. Fábián Ferenc nevét vette fel.

Elérhetőség: 9142. Rábapatona, Árpád u 6.

Információ: Németh Annamária 06-20-217-5269

TÉRKÉP

Rábaközi hírek

A hírcsatorna nem található.
2023. június 5. Hétfő
Fatime, Ferdinánd

 
A Nap kel 04:52-kor,
nyugszik 20:46-kor.

Holnap
Norbert, Cintia, Norman
napja lesz.