Káldi Károly

kaldi karoly

Munkássága elismeréseképpen 2019. augusztus 20-án vette át a Rábapatona Község Díszpolgára elismerő kitüntetést.

Káldi Károly 1978. január 1-én született Győrben. Gyermekként Rábapatonán nevelkedett és családjával ma is itt él.

A rábapatonai általános iskola elvégzése után – ahol már megmutatkozott tehetsége és kézügyessége – a győri Kovács Margit ÁMK fazekas szakán folytatta tanulmányait. Büszke rá, hogy ezekben az években Zemplenszky Gyulától és Gyarmathy Zsuzsától tanulhatta a mesterség fogásait. A tőlük kapott szakmai útravaló és szellemiség, mind a mai napig segítik szakmai munkáját.

 Mind a mai napig az 1998-ban indított patonai műhelyében dolgozik feleségével közösen, valamint alkalmanként az ikergyermekeik is besegítenek a családi munkába. Alkotásaira a rendkívül gazdag motívum és formavilág jellemző, szakmai tevékenységének mottója is lehetne a folytonos megújulásra törekvés. A fazekasság mellett kitanulta a kályhacsempe készítését, valamint a cserépkályha építést is. Kályhacsempéin a népi motívumvilág elevenedik meg. Kitartó tanulással, a hagyományok megtartása mellett alakította ki a sajátos formavilágú szemes csempe motívumait, mint például a huszáros, rozmaringos, tulipános, madaras, vagy rozettás díszcsempe kollekciókat.

Munkái országszerte, Kárpát-medence szerte megtalálhatók, sőt a világ számos országába is eljutottak. Káldi Károly kimagasló szakmai munkásságát számtalan díjjal ismerték el. Legkiemelkedőbb díjai, a teljesség igénye nélkül:

  • 2000-ben a Népművészet Ifjú Mestere
  • 2009-ben az „év ifjú mestere”
  • 2017-ben a XX. Országos Fazekaspályázat I. díja
  • 2018-ban a XIV. Alföldi Fazekas Triennálé nagydíja

2019 augusztusától ezen díjak sorát gazdagítja a Rábapatona Község Díszpolgára elismerés, amely kitüntetéssel szülőfalúja kíván tisztelegni Káldi Károly kimagasló hagyományőrző munkássága előtt. Rábapatona közössége büszke rá és egyúttal hálás is azért, hogy Káldi Károly személyével, valamint munkái által a nagyvilágban öregbíti településünk hírnevét, növeli községünk nevének ismertségét és elismertségét is.

2024. május 28. Kedd
Emil, Csanád

 
A Nap kel 04:56-kor,
nyugszik 20:39-kor.

Holnap
Magdolna, Magdaléna, Léna
napja lesz.

Defibrillátor az IKSZT portáján

defibrillaror
(Szentháromság tér 1. - IKSZT portáján falra függesztett dobozban, éjjel-nappal elérhető)

A defibrillátor eszköz üzemkész állapotban van, vészhelyzet esetén azonnal használatba vehető.

Használatát a bekapcsolást követően,
a gép által lejátszott magyar nyelvű
hangüzenetek segítik.

A defibrillátor
használati útmutatója letölthető itt.