Mint az ismert, a házi vízigényt kielégítő lakossági kutaknak vízjogi fennmaradási engedéllyel kell rendelkezniük 2023. után (ld. A vízgazdálkodásról szóló törvény 29. § (7.) bek. és 41/2017. BM rendelet), különben 300 000 Ft-ig terjedő bírság szabható ki a tulajdonosokra.

Ezért az önkormányzattal történt egyeztetést követően Rábapatonán május 12-től szakemberek vállalják a jelentkezőknek település-szinten az engedélyeztetési dokumentáció elkészítését, igen kedvező áron. A jegyzői hatáskörben engedélyezett fúrt kutak eljárási díja 11 000 Ft, ásott kutaké 6 000 Ft, amit majd helyben, a felméréskor kérünk átadni a szakembereknek. Minden további költségtől mentes. Az összeírás környezetünk védelmét és az erőforrásainkkal való felelős gazdálkodást szolgálja, kérjük, éljen a lehetőséggel!

Jelentkezés a Polgármesteri Hivatal munkaidejében a kihelyezett íven. Bővebb felvilágosítás:

06-20-800-3637 telefonon, vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

A jegyzői hatáskörbe tartozás feltételei:

  • magánszemély a kérelmező
  • 500 m3/év vízigénybevétel alatti
  •  a vízkivétel házi ivóvízigény és a háztartási igények (pl. öntözés) kielégítését szolgálja
  • a kút épülettel rendelkező ingatlanon van
  • a kút nem gazdasági célú vízigényt szolgál
  • a kút helye nem érinthet vízbázis-védelmi védőterületet, fakadóvíz veszélyes területet, rétegvizet.

Jegyző hatáskörön túli, tehát, ha a fenti feltételek valamelyikének nem felel meg a kút, a katasztrófavédelem által elbírált fúrt kút engedélyeztetése 19000.- Ft, ásott kúté 14000.- Ft. Az önkormányzat munkatársa készséggel áll rendelkezésre, hogy az Önök ingatlana ilyen védőterületen van-e.

 

Rábaközi hírek

A hírcsatorna nem található.
2024. március 4. Hétfő
Kázmér, Zorán

 
A Nap kel 06:23-kor,
nyugszik 17:41-kor.

Holnap
Adorján, Adrián
napja lesz.