Rábapatona Község Önkormányzata tájékoztatójának előző számában részletesen ismertetett, Rábapatona Község Önkormányzatának Képviselő-testülete által, 54/2013. (VI.26.) számon hozott határozatával elfogadott Helyi Esélyegyenlőségi Program - célunk a program megvalósítása során- minél szélesebb korosztály és társadalmi csoport bevonása a megvalósítandó programba, valamint az ettől függetlenül elindított „Patonai Beszélgetések” programsorozat keretében kerültek megrendezésre a következő programok a helyi Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér épületében:

 

„Nők és közélet”-beszélgetés Talabér Márta Várpalota polgármesterével, országgyűlési képviselővel

2014. február 27. napján látta vendégül településünk az országgyűlési képviselő asszonyt. Kötetlen beszélgetés vette kezdetét, Jutasi Kálmán polgármester úr kérdezte Talabér Mártát. Az est folyamán betekintést kaphattunk a képviselőnő családi hátterébe, gyermekkorába.  Veszprémben született, Berhidán él és 1998 óta helyi önkormányzati képviselőként tevékenykedett.  Politikai útra az 1990-es években lépett, ugyanis 1990 óta tagja a Fidesznek. Kitartó munkájának köszönhetően a 2010-es évben Veszprém megye 5. választókerületében országgyűlési képviselővé választották. Hallhattunk a Parlamentben végzett munkájáról, a Szociális, ifjúsági, családügyi és lakhatási bizottság alelnökeként, a Fidesz Szociális Munkacsoportjának vezetőjeként és frakcióvezető-helyettesként végzett tevékenységéről. Elmondta, hogy 2010-ben Várpalota polgármestere lett, a város jövőjét illetően az egyéni érdekek helyett a közösségi célokat tartotta fontosnak. Őszintén beszélt a családalapítási terveiről is, ennek következtében a politikai életet a háttérbe helyezi a következő évtől.

Az légy, aki vagy!” és „Szép Júlia...”-lelki tréning Németh Katalin és Bejczi Andrea vezetésével

A két alkalommal megrendezett rendezvényünkön mintegy 40-40 fő - elsősorban hölgyek - vettek részt. A nőket érintő témákról hallgathattuk az interaktív előadást. Értékeink, erősségeink felismerésében kívánt segíteni az első gyakorlat, pozitív illetve negatív tulajdonságainkról készült mérleg. Majd a személyiségjegyeket, embertípusokat vettük sorra, párosítottuk saját személyiségünkkel.

Rávilágított a foglalkozás, mennyire fontos önmagunk elfogadása, elfogadtatása. Az ego, önismeretünk birtoklása, tisztában legyünk képességeinkkel. Rövid kisfilmeket tekinthettek meg az este során.

Inspiráló, energetizáló gondolatokkal tűzdelt előadások nagy sikert arattak.

„Farsangi hagyományok és népszokások”-dr. Lanczendorfer Zsuzsanna egyetemi adjunktus interaktív előadása

Nagy örömmel és várakozással láttuk immár másodszor vendégül 2014. március 3-án a kedves előadót. A telt házas rendezvényen a megjelentek között egyaránt voltak diákok, tanárok, óvodapedagógusok, nyugdíjasok. Élvezettel hallgattuk a közel másfél órás előadást, melyet az előadó népdalok éneklésével és néptánccal színesített. Humoros mondókákat, népi jövendöléseket, valamint vicces történeteket hallhatott a közönség a farsangi hagyományok témakörhöz kapcsolódóan.

Az est végén a diákjaival közösen készített kisfilmeket nézhettük meg, olyan településeket ismerhettünk meg, mint pl. Mihályi, ahol a bohócjárás hagyományát mind a mai napig őrzik vagy Ágfalva, ahol a téltemetés szokását is őrzik még. A határon átnyúló települések farsangi hagyományait, téltemetési szokásait  is végig követhettük.

A figyelem fenntartása érdekében, az előadás közben találós kérdésekkel szórakoztatta a lelkes közönséget, apró ajándékok várták a helyes válaszadókat.

„Pálinkafőzés rejtelmei...” szakértői jogszabály ismertetés és a Szicsek Pálinkafőzde bemutatója

Az előadás első részében Béli Géza, meghívott vámszakértő ismertette a pálinkafőzés jogszabályi előírásait. Az érdeklődőknek lehetőségük volt a főzésre vonatkozó részletszabályok és technológiai előírások megismerésére is. Megtudhatták a kérdezők, hogy „meddig tart a rézeleje”; mit jelent a kisüsti főzési technológia; és vajon hogyan lehet hasznosítani a nagymama svájci alsóját a pálinkafőzés során.

A vámszakértő után vendégül láttuk az egyik legrégebbi pálinkafőző műhely, Szolnok megye egyik legjelentősebb magánvállalkozását a Szicsek Pálinkafőzdét. Ifj. Szicsek János beszélt a pálinkaház múltjáról, jelenéről és jövőjéről, valamint a Tiszaföldváron és Tiszazugban található főzdéről. 1982 óta foglalkoznak pálinkafőzéssel, az első 6 évben egy szövetkezet nagy pálinkafőzdéjében folytatták a munkát, az üzemet később sikerült megvásárolnia a családnak és a mai napig működik. Nagyon szép környezetben elhelyezkedő családi vállalkozás minden kedves érdeklődőt szeretettel vár.

Nagyon széles a palettájuk, több mint 70 -féle termékkel foglalkoznak.

Az este során sok hasznos a pálinkafőzéssel kapcsolatos tanácsot hallhattak a jelenlévők a pálinkaház üzemeltetőjétől és jó gyakorlatokkal is találkoztak. A kellemes hangulatú beszélgetés alatt különféle pálinkák kóstolására is lehetőség nyílt.

„Elsősegély szülőknek, nagyszülőknek!”- vendégünk Kovács Viktor intenzív főápoló

2014. március 20. napján tartott előadás során a gyerekneveléssel kapcsolatos kérdésekre kaphattak választ szakembertől az érdeklődők.

Mi a teendő, ha nem vesz levegőt a csecsemő? Ha égési sérülései vannak? Ha megakad a falat a torkán? Ha lázgörcse van a gyermeknek? Nem tudja, mit tegyen, ha baj van? Egyáltalán hogyan tudjuk megállapítani, hogy ténylegesen baj van?

Kérdezni lehetett az előadótól, valamint gyakorlati feladatokat is elsajátíthattak a vállalkozó szellemű hallgatók.

„Szemészeti betegségek”- Somosné Molnár Teréz szemészeti asszisztens

Rendezvénysorozatunk soron következő április 10-ei előadása elsősorban az idősebb korosztályt érintő szemészeti problémák témaköréhez kapcsolódott. A képekkel illusztrált előadás érintette a zöld hályog és szürke hályog kialakulását és annak megoldására tett javaslatokat. Az előadó beszélt a cukorbetegség szemészeti szövődményeiről, a megelőzésről és kezeléséről. Felhívta a figyelmet a rendszeres szűrések fontosságára.

A közel másfél órás előadás végén feltehették kérdéseiket a helyi lakosok, melyekre választ is kaptak a szakembertől.

„Közbiztonság a mindennapokban”- előadás Kiss Tibor, rendőr főhadnagy, kiemelt főelőadó Győr Városi Rendőrkapitányság-Bűnmegelőzési Alosztály

Korábban már szervezett közbiztonsági fórum folytatásaként április hónapban került megrendezésre a program. Akkor a besurranásos lopások megelőzésére hívta fel a figyelmet  helyi  rendőrség körzeti megbízottja,  Szalay Zsolt r.zls.

Rábapatonán az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett a betöréses lopások és a köztéri rongálások száma. Sajnálatos módon településünk bekerült Magyarország 100 bűnügyileg legveszélyeztetettebb települése közé. Mindenképpen elengedhetetlennek és fontosnak tartottuk a lakosság számára tájékoztatást adni, mit is jelent a TOP 100-ban lenni és felhívni a figyelmet a problémákra.

Kiss Tibor rendőr főhadnagy tartalmas és felettébb hasznos, videók lejátszásával színesített előadása segítségül szolgált  a tulajdonunk, vagyontárgyaink és vagyunk megvédésére, biztonságos tárolására és bűnmegelőzési tippekkel is szolgált a megjelenteknek. Az est folyamán feltehették kérdéseiket is a résztvevők, melyeket igyekezett megválaszolni az előadó.

A Helyi Esélyegyenlőségi Program, illetve a „Patonai beszélgetések” rendezvénysorozat tavaszi záró előadására 2014. május 30-án pénteken 18:00 órakor kerül sor, vendégünk Koncz Gábor Jászai Mari-és Kossuth-díjas, Érdemes Művész Buzzati novelláján keresztül saját életútját mutatja be a művész. Az előadás az örömről, bánatról, a hovatartozásról, a szerelemről, és a családról szól. Mindenki felszáll a saját gyorsvonatára, de vajon észreveszi-e, hogy közben mit hagy ki az életéből, mennyi szépség mellett halad el?

Mindenkit szeretettel várunk az ősszel tovább folytatódó rendezvénysorozat programjain!

Szalainé dr. Németh Annamária

jegyző

Rábaközi hírek

A hírcsatorna nem található.
2023. november 30. Csütörtök
András, Andor, Endre

 
A Nap kel 07:15-kor,
nyugszik 16:03-kor.

Holnap
Elza
napja lesz.