2014. április 24-25-én került megrendezésre az ötödik Magyarországi Falumegújítási Díj díjátadó ünnepség és konferencia egy Pest megye déli részén fekvő, 2600 fős településen. E neves rendezvény megtartását Újszilvás község nyerte el, mely 2011-ben a Magyarországi Falumegújítási Díj első helyezését kapta meg, a falumegújítás legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért. Ez a díj tartalmazta egyben az Európai Falumegújítási Díj pályázaton való részvételt – 2012-ben Újszilvás mellett a Győr-Moson-Sopron megyei Kunsziget is részt vett az Európai Falumegújítási Díj pályázaton, ahol mindkét település szép eredményt ért el - és a 2013. évi díjátadó ünnepség megszervezését és lebonyolítását.

Rábapatona - még másik 15 település mellett - részt vehetett ezen a konferencián, hiszen a 2013. évi pályázaton is szép eredményt értünk el, és a Magyarországi Falumegújítási Díj a fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért díjat vehettük át Újszilváson.

A két napos rendezvény igazán sokszínű volt, rengeteg új ismeretre tehettünk szert, és néhány „jó gyakorlatot” is sikerült részletesen megismerni. Érkezésünk napján szívélyes vendégfogadással köszöntöttek bennünket az Újszilvásiak, ahogy minden meghívott települést. A program egy ebéddel kezdődött, majd a település polgármestere dr. Petrányi Csaba vezetésével megtekintettük Újszilvás nevezetességeit, és a falumegújítási programban eddig megtörtént fejlesztéseket. A jó hangulatú falubejárást a Kerekerdő Óvodánál kezdtünk, melynek különlegessége, hogy kétszintes, tornaszobával rendelkező intézmény, és jelenleg egy étkező kialakításán dolgoznak, hogy a gyerekek külön teremben tudjanak étkezni és játszani. Ezt követően a Napelem Parkba vitt az utunk. Hazánk legnagyobb naperőműve egy két hektáros (!) önkormányzati területen helyezkedik el, évi teljesítménye 630 000 kWh. A 68 forgórendszerrel felszerelt állvány 1632 darab napelemet tartalmaz. Újszilvás Önkormányzata így képes saját maga energiaellátását biztosítani. A beruházás majd’ 2 milliárd forintból valósult meg. Az önkormányzattól több mint 80 millió Ft önrészt igényelt a napelempark megvalósítása. A Napelem Parkból a Banai tanyára vittek bennünket, ahol megismerhettük a tájra jellemző mezőgazdaságot, betekintést kaptunk a tanyasi életbe és megkóstolhattunk néhány jellegzetes ételt is.

Ezt követően a Református templomba mentünk, amely szintén szemet gyönyörködtető látvány, ezután meglátogattuk a Sport centrumot, a tájházat és a Katolikus templomot is.

A programok zárásaként meglátogattuk a Bolyhos Pálinkafőzdét, amely ma már lehet mondani, hogy Újszilvás „védjegye”. A Bolyhos család 1994 óta foglalkozik pálinkafőzéssel és 2003-ban építettek egy új az Európai Uniós követelményeknek megfelelő pálinkafőzdét, palackozót és gyümölcsaszalót, ahol a bérfőzés mellett már kereskedelmi főzést is végeznek. 2001-től vesznek részt különböző pálinkafesztiválokon és versenyeken, szinte megszámlálhatatlanul sok arany-, ezüst- és bronzérmet, kiemelkedő minősítéseket és címeket gyűjtenek be töretlenül.

A rendkívül jó hangulatú falubejárást egy díszvacsora és a helyiek táncelőadása zárta.

Április 25-én került sor a Díjátadó ünnepségre, amely már délelőtt 9 órakor kezdődött, a települések saját standjukkal mutatkozhattak be, így Rábapatona is összeállított egy kiállítást, ahol bemutatásra kerültek falunk nevezetességei, fejlesztései, és hagyományai is.

Az ünnepség 10 órakor az újszilvási polgármester köszöntőjével vette kezdetét, majd a Belügyminisztériumtól és a Vidékfejlesztési minisztériumtól érkezett szakemberek is köszöntötték a díjazott településeket. A díjátadón elsőként a dicsérő oklevelek kerültek átadásra, majd a falumegújítás több területén elért kiemelkedő teljesítményt elért települések vehették át díjaikat, ezután a fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért járó díjak átadása következett. Ezt a díjat tudhatja magáénak Rábapatona is.

S végül, de nem utolsó sorban kihirdették a győztest, amely Komlóska, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, csupán 240 fős kistelepülés, a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért díjat vehette át és képviselheti Magyarországot az Európai Falumegújítási Pályázaton.

A díjátadó ünnepség után minden település lehetőséget kapott egy rövid bemutatkozásra, így Rábapatona is. A községről készített legújabb film itt került elsőként bemutatásra, mely a tapasztaltak alapján nagyon jól sikerült. A film a www.rabapatona.hu honlapon már megtekinthető.

Kérem Önöket, ha tehetik, nézzék meg Önök is ezt az összefoglaló filmet, mely a település fejlesztésein keresztül mutatja be falunkat. Hiszem, ha módjuk lesz végignézni a mintegy 8 perces bemutatkozást, ráismernek azokra a korábbi fejlesztési tervekre, melyek mostanra valósággá váltak és ezáltal élhetőbb körülményeket teremtenek községünkben. Így válik élvezhetővé a „Jobban élni” jelszó, mely a falumegújítási pályázat idei vezérgondolata volt.

Hiszem, hogy a bemutatott fejlesztések a közösség hasznára válnak és sokáig örömet nyújtanak mindenkinek, aki találkozik velük a mindennapokban. Jó szívvel ajánlom az Önök figyelmébe az összes, filmben is bemutatott közösségi helyszínt. Használják, látogassák, élvezzék az általuk nyújtott élményeket – tapasztalják, hogy lehet idehaza is „Jobban élni”.

Jutasi Kálmán

polgármester

2024. június 23. Vasárnap
Zoltán, Édua

 
A Nap kel 04:50-kor,
nyugszik 20:55-kor.

Holnap
Iván
napja lesz.

Defibrillátor az IKSZT portáján

defibrillaror
(Szentháromság tér 1. - IKSZT portáján falra függesztett dobozban, éjjel-nappal elérhető)

A defibrillátor eszköz üzemkész állapotban van, vészhelyzet esetén azonnal használatba vehető.

Használatát a bekapcsolást követően,
a gép által lejátszott magyar nyelvű
hangüzenetek segítik.

A defibrillátor
használati útmutatója letölthető itt.