Tisztelt Lakosság!

Az elmúlt időszakban több telefonos bejelentés szolgált alapjául az alábbi felhívás és tájékoztatás kiadására. Célunk nem a bírságok kiszabása, hanem a megelőzés, ezért kérem, hogy a benne foglaltaknak tegyenek eleget!

Tájékoztatás a vegyes tüzelésű kazánokban történő szemétégetés ártalmairól és jogellenes voltáról:

Manapság nagyon sokan a takarékosság jegyében visszaállították a régi kályháikat, és fűtenek szénnel, fával és egyéb tüzelésre alkalmasnak vélt anyagokkal, melyek közül nem minden ártalmatlannak tűnő anyag égetése veszélytelen. Ma már szinte áttekinthetetlenül sokféle műanyagot használunk. Műanyag van a ruháinkban, a bútorainkban, a műszaki cikkeinkben, műanyaggal festjük, tapétázzuk falainkat, és műanyaggal csomagolunk. A fahulladékok nagy része különböző gyanta és lakk maradványok mellett faanyagvédő anyagokat – biocidokat – is tartalmazhat, amelyekből a nem tökéletes égés során szintén egészségkárosító anyagok szabadulnak fel. A műanyag zacskók, eldobható műanyag palackok képezik a háztartási hulladék legnagyobb részét.
A műanyagok hosszú idő alatt bomlanak le a természetben. Ha elégetjük őket, szennyezik a környezetet, és károsíthatják az egészségünket, rákkeltő, bőr- és szemirritációt okozó, a légző- és immunrendszert, és a vérképző szerveket súlyosan károsító vegyületetek szabadulnak fel. A hulladékok égetésekor egyrészt számolhatunk az anyagi összetételből eredő káros anyag kibocsátással, másrészt azonban figyelembe kell venni a relatíve alacsony égetési hőmérsékletnél keletkező, illetve felszabaduló káros melléktermékek jelenlétét is. A háztartásokban illetve udvaron nyílt térben leggyakrabban elégetett anyagok a következők:
- műanyag italcsomagolás és egyéb műanyaghulladék
- textilipari hulladékok
- import bálás használt ruha (ezt segélyezési céllal gyakran kapják meg a rászoruló családok)
- műgyantát, műanyagot, festéket tartalmazó farostlemez, rétegelt lemez, bútor és nyílászáró
- gumiabroncs
- kábelek
- kerti hulladékok
- papír hulladékok

A fenti anyagok égetése során általában szén-monoxid, széndioxid, hidrogén-klorid, hidrogén-fluorid illetve számos egyéb, irritáló, maró hatású és rákkeltő szerves anyag keletkezik. A dioxin, a furán származékok, valamint a füsttel szétszóródó fémek (pl. a kadmium, cink, arzén, higany, nikkel, ólom, króm stb.) az égés során keletkező porral leülepszik a talajra, a növényre, és a tápláléklánc révén bejut az emberi szervezetbe. A PVC (műanyag flakonok, háztartási, gyógyszerészeti, kozmetikai termékek, gyerekjátékok stb.) égetése során szén-monoxid, vinil-klorid, dioxinok, klórozott furánok és sósav gáz képződésével kell számolnunk. Régi farostlemez hulladékok elégetése során arzén és króm kibocsátással kell számolni.

A fentiekre tekintettel meg kívánom jegyezni, hogy a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet 27. § (2) bekezdés alapján a hulladék nyílt téri, vagy a hulladékok égetésének feltételeit rögzítő jogszabályban foglaltaknak nem megfelelő berendezésben történő égetése, a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetése kivételével tilos. Nyílt téri hulladékégetésnek minősül, ha a hulladék - az elemi kár kivételével - bármilyen okból kigyullad.

Továbbá tájékoztatom Önöket, hogy a hulladékgazdálkodási bírság mértékéről, valamint kiszabásának és megállapításának módjáról szóló 271/2001. (XII. 21.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdésében foglaltak alapján a jegyző hulladékgazdálkodási bírság kiszabására jogosult, amennyiben az ingatlantulajdonos a települési hulladék gyűjtésére és átadására vonatkozó kötelezettségét megszegi, vagy a települési hulladék kezelésére szervezett hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételét mellőzve jogellenes hulladék-elhelyezése történik. A települési hulladékok közül tehát a műanyag, PVC, gumi, PET-palack, elektronikai hulladék égetéses szigorúan tilos, azokat a jogszabályok szerint elégetni nem lehet, hanem át kell adni a hulladékkezelő-szolgáltatónak.

A fentiek alapján kérem Önöket, hogy egymás egészségére tekintettel a háztartási vegyes tüzelésű kazánok üzemeltetése, fával, szénnel történő fűtése során a fentieket tartsák be!

Kelt: Rábapatonán, 2015. december 17. napján.

Tisztelettel:

Dr. Németh Balázs
jegyző s.k.

 

Rábaközi hírek

A hírcsatorna nem található.
2023. szeptember 22. Péntek
Móric

 
A Nap kel 06:35-kor,
nyugszik 18:51-kor.

Holnap
Tekla, Lina
napja lesz.