Tisztelt Rábapatonai Lakosság!

2019. július 1-jétől indul Magyarország Kormányának a kamattámogatott hitele, az ún. "Babaváró" hitel, mely maximális összege 10.000.000 Ft. Ennek fő szabályait szedtem össze az önök tájékoztatása érdekében:

 

A babaváró program 10 legfontosabb szabálya:

 • A kölcsönszerződés 2019. július 1-jétől 2022. december 31-éig köthető meg.

 • Kamatmentes és szabad felhasználású a hitel, ingatlanfedezet sem kell hozzá, ugyanis ezt az állam készfizető kezessége "pótolja".

 • A hitel vissza nem térítendő támogatássá alakulhat: a második (a hitelfelvételt követően születő vagy örökbefogadott) gyermek érkezése után az aktuális tartozás 30%-át, a harmadik után az aktuális tartozás 100%-át engedik el, és minden egyes gyermek érkezése után 3 évre felfüggesztik a tartozást.

 • Legfeljebb 10 millió forintig, legfeljebb 20 évre és legfeljebb havi 50 ezer forintos törlesztőrészlettel vehető fel a hitel.

 • Azok a házaspárok igényelhetik, akiknél a feleség betöltötte a 18. életévét, de még nem töltötte be a 41. életévét. Legalább az egyik házasfél legalább 3 éve tb-jogosult vagy felsőoktatási tanulmányokat folytat(ott). Legalább az egyik házastársnak az első házasságában kell élnie, meglévő gyermek nem akadály.

 • A hitelintézetek saját általános belső szabályaik szerint minősíthetik hitelképesnek az igénylőket.

 • A hitelkérelmet a benyújtást követő 10 napon belül el kell bírálniuk a folyósító hitelintézeteknek.

 • Nem számítható fel díj a kölcsön elbírálásáért, folyósításáért és előtörlesztéséért sem, viszont az államnak évente a fennálló kötelezettség 0,5%-ára rúgó díj jár egy év alatt.

 • A hitel azáltal kamatmentes, hogy az állam (jelenlegi hozamkörnyezet alapján 5% körüli) kamattámogatást nyújt hozzá 5 éves kamatperiódussal.

 • Ha 5 éven belül baba érkezik (akár örökbefogadással), akkor a hitel végig kamatmentes marad, ellenkező esetben vissza kell fizetni a már igénybe vett (a jelenlegi hozamkörnyezet alapján évi 5%-os) kamattámogatást, és megnő a hitel kamata (a jelenlegi hozamkörnyezet alapján legfeljebb közel 8%-ra).

GY.I.K

1. A kezességvállalási díjat a törlesztés szüneteltetése alatt is kell fizetni?

az éves 0,5 százalékos kezességvállalási díjat a törlesztőrészlet részeként kell fizetni, így azt sem kell a törlesztés szüneteltetése alatt fizetnünk. 

2. Nem igényelhetünk babaváró hitelt, ha tervezzük felvenni, vagy már fel is vettük a CSOK-ot?

Ez szerencsére nem így van. A babaváró hitel akkor is igényelhető, ha a CSOK-ot már felvettük vagy tervezzük felvenni, a kettő nem zárja ki egymást. Az egyetlen akadályozó tényező az igénylés feltételein túl a jövedelemarányos törlesztés mutató lehet, azaz, ha az egyik hitel törlesztőrészlete mellett a jövedelmünk már nem terhelhető tovább a másik kölcsön törlesztésével.

3. Elég 180 napos vagy 2 éves TB jogviszony a babaváró hitel igényléséhez?

Sajnos nem ez a helyzet: a CSOK-hoz képest szigorúbb feltételeknek kell megfelelni. A házaspár egyik tagjának rendelkeznie kell legalább három év folyamatos TB jogviszonnyal, ami származhat munkaviszonyból vagy felsőoktatási nappali tagozatos jogviszonyból. Legfeljebb 30 nap megszakítás lehet a jogviszonyok között, míg felsőoktatási jogviszony után 6 hónapon belül kell ismét biztosítottá válnunk.

4. Kamatmentes lesz a babaváró hitel, ha a baba megszületése után igényeljük?

Nem. Ahhoz, hogy a felvételt követő öt év után is kamatmentes maradjon a hitel, a babának az igénylés után kell megszületnie. Fontos: nem elég, ha a gyermek 2019. július 1. után születik, a születés előtt a hiteligénylést is be kell adni ahhoz, hogy érvényes legyen a kamatmentesség.

5. “Meg kell ígérni" három gyermeket a hiteligényléshez?

Nem befolyásolja a hiteligénylést, hogy hány gyermekünk van és mennyit tervezünk, azaz akár gyermek nélkül is felvehetjük a kölcsönt. Nem kell erről nyilatkozni úgy, mint a CSOK-nál. Mindez akkor lesz fontos, ha szeretnénk kihasználni a kamatmentességet vagy később a tőketartozás elengedését. Ahhoz ugyanis, hogy kamatmentes maradjon a kölcsön, 5 éven belül születnie kell egy gyermeknek, a tartozás 30%-ának elengedésére pedig egy második, a teljes adósság elengedésére pedig a harmadik gyermek születése után van lehetőség.

6. Úgy is felvehetjük a hitelt, ha a baba születése után terveztük az esküvőt?

A törvény értelmében a babaváró hitelt csak házaspárok vehetik fel, tehát az igénylést is házaspárok adhatják le. Ebből következik, hogy a kamatmentesség és a tőketartozás elengedése sem lehetséges, ha a gyermek házasságon kívül születik például élettársi kapcsolatban. Ugyanakkor nem vizsgálják, hogy mikor és hogyan kötöttünk házasságot. Ha ez külföldön történt, akkor honosításra van szükség a hiteligénylés előtt.

7. Milyen iratok szükségesek az igényléshez?

Ha minden rendben és jogosultak vagyunk az igénylésre, a szükséges dokumentumok beszerzése a legfontosabb, hiszen ezekre akár napokat is várnunk kell. Bár egyelőre nincs konkrét információ azzal kapcsolatban, hogy a bankoknak pontosan milyen igazolásokra lesz majd szüksége, a Bank360 az ajánlja, hogy az alábbi stócot készítsük össze: 

 • mivel a bankok vizsgálják majd a házastársak jövedelmét, mindenképpen szükség lesz egy 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolásra a munkáltatónktól, vállalkozók esetében pedig NAV-igazolásra.

 • Ugyanebből az okból a bank kérheti vagy ellenőrizheti a bankszámlakivonatunkat is, amelyre jövedelmünk érkezik.

 • Szintén nem meglepő, ha nevünkre érkező közüzemi számlát, telefonszámlát kér tőlünk a bank befizetési igazolással együtt.

 • Vállalkozók esetében nagy valószínűséggel a köztartozás mentességet is ellenőrzik majd, így kelleni fog egy “nullás" igazolás is.

 • Igazolnunk kell a TB jogviszonyunkat is. Ennek pontos módja még nem ismert, de az OEP igazolás tűnik a legvalószínűbb megoldásnak.

 • A hitelt csak házasok igényelhetik, így biztosan szükség lesz házassági anyakönyvi kivonatra.

 • Ha pedig egyből kérnénk is a kamatmentességet, mert 12 hetesnél idősebb a magzatunk, egy, a terhességet bizonyítandó orvosi igazolásra is szükség lesz.

 • Természetesen a személyes irataink, mint például személyi igazolvány, lakcímkártya, vagy útlevél, illetve fényképes, kártyaformátumú jogosítvány is kelleni fog.

 • Szintén feltétel a büntetlen előélet, ezért nem lenne meglepő, ha erkölcsi bizonyítványra is szükség lenne.

8. A legnagyobb bankok által elvárt szükséges jövedelem.

Erste Bank
A házastársak elvárt jövedelme legalább 160 000 forint kell legyen.
A hitel összege minimum 2 millió forint (a felső határ egységesen 10 millió).
Az igénylés alsó korhatára 23 év.
Az igénylés felső korhatára a futamidő végén 70 év (a nők esetén rendeletileg szabályozva van, hogy nem lehetnek idősebbek 41 évesnél a hitel felvételekor).
Legrövidebb futamidő 60 hónap.

OTP Bank
A férj és a feleség jövedelme is minimum 75 000 forint kell hogy legyen.
A hitel összege minimum 1 millió forint.
Az igénylés alsó korhatára 18 év.
Az igénylés felső korhatára a futamidő végén nincs külön szabályozva.
Legrövidebb futamidő 64 hónap.

Budapest Bank
Külön-külön a mindenkori minimálbér, vagy 130 000 forint, ha csak az egyik félnek van igazolt jövedelme.
A hitel összege minimum 1 millió forint.
Az igénylés alsó korhatára 18 év.
Az igénylés felső korhatára a futamidő végén 75 év. 
Legrövidebb futamidő 60 hónap.

MKB Bank
A JTM (havi adósságszolgálat / igazolt nettó jövedelem) mutató számítására vonatkozó feltételeknek kell megfelelni a jövedelem terén. 
A hitel összege minimum 1 millió forint.
Az igénylés alsó korhatára 21 év.
A hagyományos hitelezési feltételeknek megfelelően.

Sberbank
A mindenkori minimálbért igazolnia kell legalább az egyik félnek.
A hitel összege minimum 300 000 forint.
Az igénylés alsó korhatára 18 év.
Az igénylés felső korhatára a futamidő végén nincs külön szabályozva.

Takarék Csoport
Együttesen legalább 150 000 forint havi jövedelmet kell igazolni.
A hitel összege minimum 2 millió forint.
Az igénylés alsó korhatára 18 év.
Az igénylés felső korhatára a futamidő végén nincs külön szabályozva.

 

A családtámogatások rendszerét az alábbi táblázat foglalja össze:

Üdvözlettel,

dr. Németh Balázs jegyző s.k.

Rábaközi hírek

A hírcsatorna nem található.
2022. május 21. Szombat
Konstantin

 
A Nap kel 05:03-kor,
nyugszik 20:31-kor.

Holnap
Júlia, Rita
napja lesz.